In alles voel je het, zie je het en hoor je het…de lente is weer begonnen. En wat ben ik daar aan toe! De zon laat steeds vaker zijn warme stralen aan je voelen, de vogels beginnen weer het hoogste woord te krijgen en soms zie je zelfs bij altijd haastige mensen weer een lach op hun gezicht.
Verleden jaar kon de lente me nog gestolen worden, ik was er nog niet aan toe om de warme lekkere zonnestralen te voelen. En de vogels die hoorde ik niet eens. Ik leefde op dat moment in een donkere kleine wereld… mijn wereld!
Een wereld waar je nooit hoopt in te zitten , maar waaruit voor mij geen ontsnappen mogelijk was. Maar nu…langzaam en met kleine stapjes begin ik weer mijn ritme terug te krijgen. En met de mooie lentedagen, voelde ik zelfs de zonnestralen weer even. Ik kon weer blij worden van het tjilpende geluid van de vogels. Jeetje dacht ik nog…waar waren jullie nou gebleven?
Het is wel fijn om me weer even zorgeloos te kunnen voelen. Vandaag is het Zondag, heerlijk vroeg in de ochtend. Het is tijd voor koffie!

Gisteren ben ik voor het eerst sinds een lange tijd mijn studieboeken weer ingedoken(natuurvoeding adviseur!). Ik was het allemaal een beetje kwijt geraakt. Dus ik vond het wel weer eens tijd om de boel een beetje bij te spijkeren qua gezondheid. En het past ook wel bij de lente vind ik, even weer een lente schoonmaak. Met het huis was ik al begonnen, maar nu wordt het ook weer tijd om het lichaam te ontzuren. De bezem gaat er doorheen en dan bedoel ik niet alleen met mijn huis!
Het is zo belangrijk om de juiste zuur-base balans in je lichaam te ondersteunen en dat doe je door een patroon dat bestaat uit 80% alkaliserende voeding en slechts 20% verzurende voeding. De reden daarvoor is, dat dat het meest ideaal is om verzuring en daarmee ontstekingen tegen te gaan. Groenten en fruit zorgen voor een basisch milieu. Daarnaast zijn alle andere koolhydraat vormen verzurend, net als vetten en eiwitten.
Om daar de juiste balans in te krijgen zou ik dus veel meer groenten in mijn dagelijkse eetpatroon moeten verwerken. Maar ook meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten. Hoe bereik ik de juiste vetzuur balans? Door volle zuivelproducten zoals kaas te beperken. Sowieso geen kant-en klaar producten te kopen en een teveel aan suiker te vermijden, want een overschot aan suiker wordt in de cellen als verzadigd vet opgeslagen. En dat beseffen veel mensen niet!

Door deze voeding te vervangen met onverzadigde vetten ontstaat er een betere vet-zuur balans. Voeding met meer gezonde onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld vette vissoorten, avocado, olijven, hazelnoten en macadamia’s. Maar ook wild of gevogelte zijn bronnen van onverzadigde vetzuren. Maar dan moeten deze dieren wel vrij hebben kunnen bewegen en gras kunnen eten, dus graanloos voedsel hebben gegeten.
Het komt er dus op neer dat we meer omega-3 en minder omega-6 nodig hebben. Ik ga maar weer eens serieus aan de slag met de grote lente schoonmaak en dan bedoel ik niet alleen voor mijn huis, maar ook met mijn algehele gezondheid.
Als je beseft dat alles met elkaar in verbinding staat ,dan weet je dat je om je gezondheid echt aan te pakken het niet volstaat met maar één gebied, je zal alles moeten aanpakken!! En dat noemen ze nou Holistich !
Dat betekent niets meer en niets minder, dan dat alles met elkaar samenwerkt als een geheel. En dat gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte is, maar dat het zoveel meer is. Eigenlijk is het zo simpel, maar toch ook weer niet, want de verleidingen liggen overal op de loer om toch weer die makkelijke weg te kiezen. Maar ik ben vast besloten om mezelf dit keer flink aan te pakken. Ik ga ervoor…wish me luck 🙏

Liefs Yvonne 🌷