Stel je een huisje voor in het bos in de tijd dat er nog geen elektriciteit bestond. Kaarsen verlichten de knusse woonkamer, waar een vrouw met een lange jurk staat bij een kookpot met borrelend water boven een haardvuur. Op rustieke houten planken staan potten met meel suiker en andere droge ingrediënten. Op de tafel staan kommen gevuld met allerlei kruiden. Klaar om gebruikt te worden voor een voedzame soep of stoofschotel. Op het erf rondom het huis lopen wat kippen, een geit en een witte en wat grauwgrijze ganzen. De man des huizes was op weg het bos in, om wat hout te gaan hakken voor het haardvuur voor de aankomende winter. Naast hem liep zijn herdershond trouw met hem mee.

Hoe anders zijn de moderne tijden anno nu. We pakken nu een kant en-klaar maaltijd uit de vriezer, schuiven die in de magnetron, drukken op wat knopjes en binnen enkele minuten zitten we met het bord op schoot voor de tv ons eten naar binnen te werken. Natuurlijk heeft men het druk en valt er wat te zeggen over dit snelle gemak. Maar we hebben hierdoor wel de belangrijke connectie met ons voedsel verloren. Het is natuurlijk een illusie om te denken dat we deze oude tijden terug kunnen halen. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Ook in onze moderne wereld kunnen we weer leren om bewuster met ons eten om te gaan. We zouden wat minder kunnen vertrouwen op de industrie, waar liggen hun belangen bijvoorbeeld. We zouden het heft weer zelf in eigen handen kunnen nemen door meer te koken met verse ingrediënten. Misschien kan je de weekenden, wanneer het iets minder druk is, kunnen gebruiken om zelf lekker te gaan koken zonder het gebruik van pakjes en zakjes.

Bijvoorbeeld door het zelf bakken van je brood. Dat geeft een huis echt een gevoel van thuis zijn. Er is niets lekkerder dan de geuren van een vers gebakken brood, alsof je een bakkerij inloopt. Voor mij werkt dat erg goed, vooral omdat ik het nu allemaal alleen moet doen, mis ik vaak de knusheid en warmte. En daarnaast is het ook nog eens goed voor je portemonnee omdat je alleen de basis ingrediënten gebruikt. En natuurlijk heel belangrijk, hoe minder troep in je eten, hoe gezonder het voor je is.

Simpel leven, door zelf je eten te bereiden, maar dan wel met een beetje magie ✨ 🧚♂️ Een ideale wereld bestaat niet, dat weet ik wel…maar het leven ietsje fijner voor jezelf maken door bewuster om te gaan met je voeding, dat is waar ik het voor doe.

De foto’s ( ‘behalve de foto met brood, die maakte ik zelf’ ) zijn verleden jaar in mei 2023 wederom gemaakt door mijn allerliefste man René Berkhof 💞
Yvonne Hijnen
In kroatie waar Mico zijn ouders hebben gewoond vlak bij het bos, langs de kronkelende weg met bomen zie je veel van dit soort huisjes leeg staan waar ouderen hebben gewoond en kinderen die daar zijn opgegroeid naar de grote steden vertrekken.
Oude tijden en nostalgie, het heeft iets speciaals 🙏 🥰
“And into the forest i go, to lose my mind and find my soul”
<3
Een beetje nostalgie, daar hou ik wel van 🙏 🥰